Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvurulur
6502 sayılı tüketici kanunu tüketici işlemlerinde doğacak uyuşmazlıkların çözüme kavuşması amacıyla tüketici hakem heyetlerinin kurulması öngörülmüş olup bu kapsamda Eskişehir ilinde; Odunpazarı Tüketici Hakem Heyeti, Tepebaşı Tüketici Hakem Heyeti ve Eskişehir Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanlığı kurulmuştur. 24 Kasım 2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği 8. Maddesi ;
Başkanlığı illerde il müdürü, ilçelerde ise kaymakam veya bunların görevlendireceği bir memur tarafından yürütülen tüketici hakem heyeti;
- Belediye başkanının konunun uzmanı belediye personeli arasında görevlendireceği bir üye,
- Baronun, mensupları arasından görevlendireceği bir üye,
- Satıcı veya sağlayıcının tacir olduğu uyuşmazlıklarda ticaret ve sanayi odasının yada bunların ayrı ayrı örgütlendiği yerlerde ticaret odasının; satıcı veya sağlayıcının esnaf ve sanatkar olduğu uyuşmazlıklarda, illerde esnaf ve sanatkarlar odaları birliğinin, ilçelerde ise en fazla üyeye sahip esnaf ve sanatkarlar odasının görevlendireceği bir üye,
- Tüketici örgütlerinin kendi aralarından seçeceği bir üye
Olmak üzere başkan dahil beş üyeden oluşur.” şeklinde olup bu yönetmelik uyarınca tüketici hakem heyetleri beş (5) üyeden oluşmaktadır.
Tüketici hakem heyetlerine yapılacak parasal sınırlar her yıl belirlenmekte olup 2020 yılı itibariyle parasal sınır şu şekildedir;
- 920 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri
- Büyükşehir statüsünde olan illerde 6920 TL-10.390 TL arasında ki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyeti,
- Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 10.390 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyeti,
- Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 6.920 TL – 10.390 TL arası uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri görevlidir.
Görevli tüketici hakem heyetinin belirlenmesinde başvuru anında ki parasal sınırlar dikkate alınmakta olup yukarıda belirtilen miktarların üzerinde ki uyuşmazlıkların çözümü için tüketici hakem heyetine başvurulamaz.
-
Hangi Tüketici Hakem Heyetine Başvurmalıyım ?
Makale İçeriği Neleri İçerir?
- 1 Hangi Tüketici Hakem Heyetine Başvurmalıyım ?
- 2 Tüketici Hakem Heyeti Nasıl Karar Vermektedir ve Tüketici Hakem Heyeti ne kadar sürede karar vermektedir ?
- 3 Tüketici Hakem Heyeti Kararları Kesin midir ?
- 4 Tüketici Hakem Heyeti Lehime karar verdi ne yapmam gerekir ?
- 5 Saygılarımızla
- 6 Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Tüketici hakem heyetlerine şahsen veya avukat aracılığıyla başvuru yapılabilmektedir. Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Başvuruların, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerde ki tüketici hakem heyetine yapılması gerekmektedir. Eskişehir ilinde Tepebaşı Tüketici Hakem Heyeti, Odunpazarı Tüketici Hakem Heyeti, Eskişehir Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanlığı gibi çeşitli tüketici hakem heyetleri bulunmakta olup müvekkillerimize yapacakları başvurularda avukatlık hizmeti vermekteyiz.
-
Tüketici Hakem Heyeti Nasıl Karar Vermektedir ve Tüketici Hakem Heyeti ne kadar sürede karar vermektedir ?
Kural olarak tüketici hakem heyetleri dosya üzerinde karar vermekte olup gerektiğinde tarafları dinleyebilir veya bilirkişilerden rapor alabilir. Tüketici hakem heyeti başvuruları başvuru sırasına göre incelemekte olup en geç altı (6) ay içerisinde dosyayı karara bağlamaktadır.
-
Tüketici Hakem Heyeti Kararları Kesin midir ?
Taraflar tüketici hakem heyetinin verdiği karalara karşı onbeş (15) gün içerisinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki görevli mahkemeye itiraz edebilir.
-
Tüketici Hakem Heyeti Lehime karar verdi ne yapmam gerekir ?
Tüketici hakem heyetinin verdiği kararlar icra iflas kanunu uyarınca infaz edilebilmektedir. Tüketici hakem heyetinin verdiği lehe karara istinaden alacaklı konumda olan taraf karşı taraf aleyhine icra takibi başlatabilir ve takibin kesinleşmesini müteakip icrai işlemlere devam edebilir.
Eskişehir Tüketici Avukatı Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak Eskişehir ve civar il & ilçelerde tüketicinin yaşadığı mağduriyetlerin çözüme kavuşturulması için müvekkillerimize avukatlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Tüketici Hukuku kategorisinde yer alıp, Tüketici Hukuku Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır. Bu Makale Eskişehir Tüketici Hukuku Avukatı Oğuz Özdemir tarafından onaylandı!